29/3/13

'Η ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ 'Η ΠΕΦΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ...

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο είπε στους πιο στενούς του συνεργάτες ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να πέσει εάν το συνταγματικό δικαστήριο απορρίψει ορισμένα από τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Público.
Η πτώση της κυβέρνησης ή μια μεγάλη κυβερνητική αποτυχία στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη στρατηγική εξόδου της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα του μνημονίου και να επιδεινώσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν σχολίασε το δημοσίευμα. Σύμφωνα με την Πούμπλικο, ο πρωθυπουργός είπε στην διαρκή επιτροπή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να καταφέρει να βρει εναλλακτικά μέτρα για να καλύψει την υστέρηση εσόδων σε περίπτωση αρνητικής κρίσης από μέρους του συνταγματικού δικαστηρίου.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, συζητάει για τον προϋπολογισμό που εκτελείται το τρέχον έτος και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιχειρηματολογήσει ότι οι περικοπές στις συντάξεις, στους μισθούς των δημοσίων λειτουργών αλλά και στα επιδόματα του συστήματος πρόνοιας, μεταξύ άλλων, παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Μια απόφαση εναντίον των μέτρων θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση περικοπές ύψους 2 δισεκ. ευρώ από το σύνολο των 5 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τα φετινά μέτρα λιτότητας.

Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη λήψη απόφασης χθες, ο Πάσος Κοέλιο απέφυγε να προβλέψει το αποτέλεσμα, αλλά είπε στους δημοσιογράφους ότι «το δικαστήριο πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αποφάσεις του και για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτές στη χώρα».
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου