28/3/13

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821, ΣΤΟΝ ΆΛΙΜΟ.


Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Δευτέρα το πρωί, με την Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και συνεχίστηκαν με την Επιμνημόσυνη δέηση και τη κατάθεση στεφάνων στη προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, στο Ηρώο της Πλατείας Καραϊσκάκης, παρουσία όλων των Αρχών της πόλης μας.  
Συνολικά κατατέθηκαν 20 στεφάνια από Αρχές, συλλόγους, σωματεία, κόμματα και οργανώσεις του Αλίμου, ενώ άλλοι 7 φορείς κατέθεσαν τα αντίστοιχα ποσά για κοινωφελής σκοπούς.

«Ο ξεσηκωμός του 21 δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Είναι κορυφαία στιγμή της πορείας του Έθνους μας. Απέδειξε περίτρανα πως ο λαός μας ξέρει ν’ αγωνίζεται και να  μεγαλουργεί! Η σημερινή διπλή γιορτή, γεμίζει τις καρδιές μας δύναμη και πάθος. Δύναμη για την προάσπιση της εθνικής μας υπόστασης. Και πάθος για την διατήρηση της αξιοπρέπειάς μας!
Τα μηνύματα της 25ης Μαρτίου 1821 είναι διαχρονικά και εξαιρετικά επίκαιρα.
Να μην ξεχνάμε πως ο αγώνας του 21 δεν ήταν μόνο εθνικοαπελευθερωτικός.
Ήταν και αγώνας για κοινωνική ισότητα και δημοκρατία. Το ανάστημα που όρθωσε ο ελληνικός λαός τότε ήταν μια στάση ζωής! Ήταν η έκφραση του δικαιώματος που έχει ο κάθε λαός, να επιλέγει ο ίδιος το δρόμο που θα πορευτεί», τόνισε  στον πανηγυρικό της ημέρας, ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός.
            Επεσήμανε επίσης, ότι: «Στη ζωή κάθε έθνους υπάρχουν στιγμές που το καταξιώνουν. Που το φέρνουν πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιστορία! Στιγμές που το φως χύνεται στις ψυχές των ανθρώπων. Αποκτούν καθαρότητα και συνειδητοποιούν και το χρέος τους. Τέτοια διαλεκτή στιγμή ήταν η 25η Μαρτίου 1821. Σ΄ αυτήν ακριβώς, πρέπει σήμερα ειδικά να στραφούμε, για να επαναβεβαιώσουμε τη δική μας ευθύνη στον δρόμο της τιμής. Του αγώνα και της ελευθερίας. Αυτής της ελευθερίας που είναι για μας ηθικό χρέος, ακατάλυτο. Αυτό που παραδίδεται από γενιά σε γενιά.
Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 μας γυρίζει 192 χρόνια πίσω. Μας φέρνει στην Αγία Λαύρα, στα Δερβενάκια, στο Μανιάκι, στην Γραβιά, στο Μεσολόγγι, στην Χίο και στα Ψαρά.
            Σε όλους εκείνους τους θρυλικούς και αιματοπότιστους τόπους, όπου οι Έλληνες, με ελάχιστα πολεμικά μέσα, τα έβαλαν με την πανίσχυρη τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και νίκησαν κατά κράτος.
            Νιώθω πως με την Επανάσταση, ο ελληνισμός κέρδισε μια μεγάλη νίκη στο πεδίο του πολιτισμού. Τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς δεν στάθηκαν αρκετά να αφομοιωθεί. Κράτησε την εθνική του ταυτότητα, την ιδιοπροσωπία του, την αυθεντικότητά του. Πολλοί λαοί χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Πέρασαν από την Ιστορία σαν διάττοντες αστέρες. 192 χρόνια μετά, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία μας, για το μέλλον της Ελλάδας!».
Ολοκληρώνοντας δε την ομιλία του, ο δήμαρχος απευθυνόμενος στις Νέες και στους Νέους είπε: «Εσείς που είσαστε η ελπίδα της σκληρά δοκιμαζόμενης αυτής χώρας. Μείνετε όρθιοι στην καταιγίδα, που εμείς οι πιο μεγάλοι δημιουργήσαμε. Έχουμε εμπιστοσύνη σε εσάς!
Είσαστε προικισμένη γενιά. Πολύ καλύτερη από την δική μας. Δώστε τον αγώνα το καλό. Μέσα από τον δρόμο τον δύσκολο. Αλλά αυτόν της αξιοπρέπειας και της αλήθειας! Είναι δύσκολο, το κατανοώ. Αλλά νοµίζω πως κι εσείς είστε ικανοί για τα δύσκολα. Μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόµο της αξιοπρέπειας. Να προσπαθήσετε τίµια και µε αγωνιστικότητα. Για εσάς και για το µέλλον της οικογένειας που αύριο θα κάνετε. Σας προτείνω µια διαδροµή ζωής δύσκολη και απαιτητική. Δίπλα σας κυριαρχεί ο εύκολος δρόµος των γονιών, των δασκάλων, των πολιτικών, της εποχής στην οποία μεγαλώνετε.
Όµως κάθε εποχή ελπίζει στους νέους της. Περιµένει από αυτούς να σηκώσουν ψηλά και µε επιτυχία τη σηµαία του αγώνα! Να οδηγήσουν την πατρίδα τους, τον τόπο τους σε καλύτερες µέρες, σε πιο φωτεινές σελίδες».
Μετά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον δήμαρχο Αλίμου Θάνο Ορφανό, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από το Μοριά και τη Ρούμελη, υπό τις οδηγίες των χοροδιδασκάλων Σταυρούλας Μακρή και Λευτέρη Κορναράκη.  
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση στην Οδό Δωδεκανήσου, η οποία συντονίσθηκε από τους καθηγητές φυσικής αγωγής του 5ου Γυμνασίου Αλίμου Κωνσταντίνο Πράσινο και του 4ου Λυκείου Αλίμου Μιχάλη Κεχαγιά.  
Παρήλασαν συνολικά 10 φορείς, 8 δημοτικά σχολεία, 5 γυμνάσια και 6 λύκεια που λειτουργούν στη πόλη μας.  
Καθόλη τη διάρκεια της παρέλασης παιάνιζε η μπάντα του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου