11/2/13

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ... ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ ΘΕΟΔΩΡΑ Γ. ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΖΙ...
Η διακεκριμένη και top διατροφολόγος σε Ελλάδα και εξωτερικό, η πιο αγαπημένη παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών υγιεινής διατροφής, βρίσκεται κοντά μας και μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για τούς φίλους αναγνώστες της εφημερίδας ''ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ''
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται καθημερινά για την εκδήλωση συχνών και επίμονων πονοκεφάλων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάνοντας τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής ακόμα πιο δύσκολους και μειώνοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών.
Μια πολύ συνηθισμένη αιτία πονοκεφάλων είναι η κατανάλωση καφεΐνης. Όλοι όσοι πίνουν τσάι ή αφεψήματα με καφεΐνη, όπως και καφέ, θα διαπιστώσουν ότι έχουν πονοκέφαλο αν σταματήσουν να πίνουν για 1 ή 2 μέρες. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, αν αντικαταστήσετε τα παραπάνω με αφεψήματα ντεκαφεϊνέ ή με φυσικά αφεψήματα που δεν έχουν καφεΐνη, όπως είναι τα βότανα καθώς και το τσάι από φρούτα. Υπάρχουν επίσης φυσικά υποκατάστατα καφέ που περιέχουν ραδίκι, σίκαλη, κριθάρι, βύνη, σύκα, βελανίδια, έχουν άρωμα σαν του καφέ, χωρίς να περιέχουν καφεΐνη ή άλλου είδους χημικά πρόσθετα.
Οι πονοκέφαλοι από ημικρανία μπορεί να οφείλονται στο άγχος , αλλά ολοένα και περισσότερες ενδείξεις επιβεβαιώνουν ότι μερικές τροφές προκαλούν ημικρανία. Τέτοιες είναι: σοκολάτα, τυρί, κόκκινο ξηρό κρασί (και άλλα κόκκινα κρασιά) , ο καφές και τα εσπεριδοειδή. Επίσης, άλλες τροφές που φαίνονται να σχετίζονται με την ημικρανία είναι οι πολυκαιρισμένες, πικάντικες, παστές και ξινές τροφές καθώς και τροφές που περιέχουν μαγιά ή έχουν υποστεί ζύμωση.
Ίσως όμως, θα πρέπει να εκτιμήσουμε πρώτα από όλα την ποσότητα νερού που καταναλώνουμε καθημερινά, αφού η μειωμένη πρόσληψη νερού και η αφυδάτωση σχετίζονται με την εμφάνιση πνευματικής κόπωσης και πονοκεφάλων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλό είναι να αρχίζουμε την ημέρα μας πίνοντας 2 ποτήρια νερό στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε και λίγες σταγόνες από φρεσκοκομμένο λεμόνι και να συνεχίζουμε να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας σε τακτά και συχνά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα, που πολλοί «ξεχνάνε» να πίνουν νερό, θα μπορούσανε να προσθέσουν σούπες στο εδεσματολόγιο τους που αποτελούνε μια εύπεπτη τροφή και συμβάλλουν στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

Πολλές φορές μπορεί να εμφανιστεί ημικρανία όταν το επίπεδο σακχάρων στο αίμα πέφτει σε πολύ χαμηλές τιμές (υπογλυκαιμία). Για την εξασφάλιση ενός σταθερού επιπέδου σακχάρων στο αίμα θα πρέπει να βασίζετε τη διατροφή σας σε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα φρέσκα λαχανικά, το κρέας με λίγα κορεσμένα λιπαρά, το ψάρι, τα θαλασσινά και τα πιτυρούχα δημητριακά (όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης καθώς και καστανό ρύζι). Προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές που ενισχύουν τη γρήγορη αύξηση των σακχάρων, γεγονός που συνεπάγεται μια ξαφνική πτώση του επιπέδου των σακχάρων στο αίμα. Οι τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης ή κατεργασμένων υδατανθράκων είναι πιθανό να οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε τακτικά, μικρά γεύματα. Για να κρατήσουμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να καταναλώνουμε μικρή ποσότητα τροφής κάθε 3-4 ώρες.  Πολλοί άνθρωποι πρέπει να τρώνε περισσότερα από τρία γεύματα την ημέρα, γι’αυτό προτιμήστε ένα υγιεινό κολατσιό αν νιώθετε ότι πεινάτε υπερβολικά, όπως ένα φρούτο, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε κανέλα που βοηθάει στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Χρήσιμο θα ήταν να συμπεριλάβουμε σε όλα τα γεύματα μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Κι αυτό γιατί οι πρωτεΐνες διεγείρουν την έκκριση συγκεκριμένων ορμονών στον οργανισμό που επιβραδύνουν την διαδικασία της πέψης και συνεπώς έμμεσα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Αν πάσχετε από ημικρανίες, δοκιμάστε να παρασκευάσετε τον παρακάτω φυσικό χυμό από ωμά και φρέσκα λαχανικά:
  • ΚΑΡΟΤΟ
  • ΣΠΑΝΑΚΙ
  • ΣΕΛΙΝΟ
  • ΜΑΪΝΤΑΝΟ
Φτιάξτε 375 ml χυμού από ίσες ποσότητες από τα παραπάνω λαχανικά και αραιώστε τον με 125ml βραστό νερό που έχει κρυώσει λιγάκι. Προσθέστε ¼ της κουταλιάς του γλυκού μοσχοκάρυδο, καθώς και μια δόση αλάτι, μαύρο πιπέρι και κάρδαμο.
Αν ο πονοκέφαλος που σας ταλαιπωρεί δεν είναι ημικρανία, δοκιμάστε να φτιάξετε μισό λίτρο χυμού από ίσες ποσότητες από τα παρακάτω ωμά και φρέσκα λαχανικά:
  • ΚΑΡΟΤΟ
  • ΣΠΑΝΑΚΙ
  • ΜΑΪΝΤΑΝΟ
  • ΩΜΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ
  • ΑΓΓΟΥΡΙ
  • ΜΑΡΟΥΛΙ
Προσθέστε μια δόση αλάτι, κύμινο σκόνη και το χυμό μισού λεμονιού. Πιείτε το σιγά σιγά χωρίς να το αραιώσετε.

Η Θεοδώρα Γ. Καλογεράκου είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού MSc, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος MSc, με μεταπτυχιακά διπλώματα στη Διατροφή και Θεραπευτική Γυμναστική σε Ειδικούς Πληθυσμούς και μετεκπαίδευση σε προγράμματα Αποκατάστασης και Εκτίμησης διατροφικού επιπέδου σε χρόνιες παθήσεις, Karolinska University, Σουηδία. Είναι βασικό μέλος και κεντρική ομιλήτρια της Πανελλήνιας Καμπάνιας «Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία» που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESKO, έχει επιμεληθεί  θέματα διατροφής σε τηλεοπτικές εκπομπές, έχει συμμετάσχει σε 4 βιβλία υγιεινής μαγειρικής, light ζαχαροπλαστικής και οινολογίας, από το 2001 έως σήμερα είναι Καθηγήτρια Διαιτητικής στον εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde. Είναι επίσης υποψήφια Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και υποψήφια διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου